facebook pixel

Παιχνίδια πολέμου στην Ουκρανία

Μια επικίνδυνη παρτίδα σκάκι έχει αρχίσει να παίζεται στην Κριμαία, όπου φιλορωσικές ομάδες πληθυσμού κινούνται στην κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα και η ρωσική πολεμική μηχανή στην περιοχή ζεσταίνει τις μηχανές της.

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ, περίπου 50 καλά οπλισμένοι άνδρες κατέλαβαν αργά τη νύχτα την έδρα του υπουργικού συμβουλίου και στο κτίριο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, στη Συμφερόπολη έχει υψωθεί η ρωσική σημαία, δίπλα στη σημαία της Ουκρανίας και της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως αυτή χαρακτηρίζεται στα Συντάγματα της ίδιας της Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιάς "αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμου" και "την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις", σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook. "Οι προβοκάτορες είναι επί τω έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", γράφει.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού» ελέγχουν τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται πλέον σε αστυνομικό κλοιό και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων. Και στα δύο κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχει υψωθεί η ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής και δίπλα σε αυτήν συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως αυτή χαρακτηρίζεται στα Συντάγματα της ίδιας της Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.

Την φιλορωσικά τμήματα του πληθυσμού ξεκίνησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ, καλώντας τους τοπικούς βουλευτές να μην αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία του Κιέβου και να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992, σύμφωνα με το οποίο η Δημοκρατία έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν επίσης τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Απέναντι στη φιλορωσική διαδήλωση είχαν συγκεντρωθεί ομάδες Ουκρανών και κυρίως Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε να απομακρυνθούν από τη χερσόνησο, από την οποία είχαν εξοριστεί από το καθεστώς Ι.Στάλιν. Από τις συγκρούσεις των δύο ομάδων τραυματίστηκαν δεκάδες και ένας άνδρας έχασε τη ζωή του.

Στο μεταξύ η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», γράφει σήμερα ότι η ρωσική κυβέρνηση αναθέρμανε με επείγουσες διαδικασίες μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στην Κριμαία, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα είναι η ανακατασκευή της περιφερειακής οδού Χερσόνησος - Τζάνκοϊ - Θεοδόσια - Κερτς και η γεφύρωση των Στενών του Κερτς, που θα επιτρέπει στη χερσόνησο απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία και ειδικότερα με τη χερσόνησο του Ταμάν, προσφέροντας πακέτο επενδυτικών σχεδίων 5 δισ. δολαρίων.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία χαρακτηρίζοντας "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές" τους καταληψίες  στην Κριμαία. Ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών. Παράλληλα προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια. 

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. "Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. 

Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με "σθεναρό και ανυποχώρητο" τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για "ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό.

Η κατάληψη στην Κριμαία μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή, προειδοποίησε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι απευθυνόμενος «προς αυτούς που το έκαναν και εκείνους που τούς το επέτρεψαν, γιατί κάπως έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ επικίνδυνο».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή