facebook pixel

Ασθένειες... απειλούν την «Ελιά»

Με ένα πολιτικά ασυνήθιστο τρόπο, ένα τηλεφώνημα, οι «58» έστησαν το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στο ραντεβού της σύσκεψης όλων των συμβαλλόμενων μερών για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά και στη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος της «Ελιάς» θεωρώντας ότι δεν ικανοποιεί το κοινωνικό αίτημα για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Όταν, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος σήκωσε το τηλέφωνο, λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, άκουσε στην άλλη άκρη της γραμμής τον Γιάννη Βούλγαρη, να του ανακοινώνει εκ μέρους των «58» την αποχώρηση της Κίνησης από την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου και τη δημιουργία της «Ελιάς», τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Οι «58» αποχωρούν οργανωτικά και δεν θα λάβουν μέρος, ως συνδιοργανωτής, στην επικείμενη Συνδιάσκεψη, αλλά θα την παρακολουθήσουν με την ιδιότητα του παρατηρητή. Επίσης, οι «58», δεν θα πάρουν μέρος στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί, πλέον, από το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες κινήσεις, ωστόσο, δεν αποκλείεται η συμμετοχή κάποιων στελεχών της «κίνησης», αλλά όχι ως εκπροσώπων της. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη μέσω διαβούλευσης μεταξύ των στελεχών της «κίνησης» και θα επικυρωθεί σε συνεδρίαση που θα γίνει την Πέμπτη.

Με ανακοίνωση που ακολούθησε οι «58» καταλογίζουν την ευθύνη για την αποχώρησή τους από το εγχείρημα της κεντροαριστεράς σε στενούς μικροκομματικούς υπολογισμούς και στις «αντιστάσεις του παλαιού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα», οι οποίες «αποδεικνύονται ισχυρές». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου».

Οι «58» δηλώνουν ότι συνεχίζουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, στηρίζουν ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και συμμετέχουν διατηρώντας τον χαρακτήρα ως ρεύμα γνώμης, χωρίς να μετατραπούν ή να καταχωρηθούν σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση. 

Τέλος σημειώνουν με νόημα, διαμηνύοντας ακόμη και στο κόμμα του Ε. Βενιζέλου, ότι η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους «58» καθώς «ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης, γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν την συσπείρωση όλου αυτού του χώρου» και σημείωσε ότι θα έχουν σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της προσπάθειας μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, που συμμετέχει στην προσπάθεια  εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «Ελιά» λέγοντας ότι είναι πραγματικότητα με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές  εκλογές. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά θα πετύχουμε», σημείωσε.

Τα πρώτα βαριά σύννεφα πάνω από την «Ελιά» εμφανίστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και των Κινήσεων την περασμένη Παρασκευή, όταν απορρίφθηκαν τρεις προτάσεις των «58», οι οποίοι ζήτησαν να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο για τη συμμετοχή κάθε προσώπου στο ψηφοδέλτιο, να υπάρχει επικεφαλής του σχήματος που θα εκπροσωπεί και το ψηφοδέλτιο και να οριστεί εκπρόσωπος Τύπου του σχήματος.  

Ασθένειες... απειλούν την «Ελιά»

Ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των «58» από το εγχείρημα φαίνεται να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα όταν Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος αποφάσιζαν την εκλογή με σταυρό στις ευρωεκλογές. Ηδη κατά τις διαβουλεύσεις για την οργανωτική και πολιτική μορφή της συνεργασία των «58» με το ΠΑΣΟΚ ως βασικό πρόβλημα είχε αναδειχθεί η συγκρότηση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών. Η πλειοψηφία της Κίνησης υποστήριζε πως θα πρέπει να έχει χαρακτήρα πλήρως ανανεωτικό αποκλείοντας τα πρόσωπα που παραπέμπουν στο «βαθύ παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ και την οικογενειοκρατία. Ωστόσο με την σταυροδοσία οι «58» θεώρησαν ότι τα «παλαιοκομματικά» στελέχη του ψηφοδελτίου, θα είχαν προβάδισμα στην κάλπη. Ετσι τέθηκε το θέμα του βέτο, με το αίτημα να έχει η κάθε πλευρά δικαίωμα να απορρίψει έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή που προτείνεται από μια άλλη πλευρά. Στο ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να περάσει μια τέτοια θέση με χαρακτηριστική τη δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «Το ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει πρόσωπα που εκφράζουν και την ανανέωση αλλά και την εμπειρία». 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή