facebook pixel

Γεφύρωση του χάσματος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναζητούν τρόικα και κυβέρνηση

Το μείζον θέμα του ανοίγματος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα αναλόγως του «βάθους» του μπορεί να οδηγήσει και σε τρίτο πακέτο βοήθειας εξετάζεται στη συνάντηση του Γ. Προβόπουλου με την τρόικα.

Η TτΕ επιμένει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση, δημοσίευμα των Financial Τimes τη Δευτέρα, ανέφερε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ γεγονός που κατά την οικονομική εφημερίδα θα οδηγήσει αναγκαστικά σε τρίτο μνημόνιο.

Την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση με την τρόικα δήλωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».  Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι συζητήθηκαν μόνον δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% θα γίνει, σε συμφωνία με την τρόικα εφάπαξ από το καλοκαίρι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο τελικό κενό θα καλυφθεί και με μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώνει «εξετάζονται διάφοροι τρόποι».

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι' αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Η κυβέρνηση και η ελληνική βιομηχανία αναμένουν το τελικό «ΟΚ» από την τρόικα, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών σε ρεύμα και φυσικό αέριο, που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στοιχεία, που τεκμηριώνουν την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, θα κοινοποιήσει άμεσα στην τρόικα το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεκμηρίωση που θα σταλεί στην τρόικα θα περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν σε γειτονικές χώρες, νομικά επιχειρήματα ως προς τη συμβατότητα των μέτρων προς το Κοινοτικό δίκαιο και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται επίσης ότι η ανάγκη για λήψη μέτρων, ακόμη και προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δρομολογηθεί, είναι επείγουσα, συνεπώς οι απαντήσεις της τρόικας θα πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατόν. Στη συνάντηση με τα μέλη της τρόικας έγινε και επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που αφορούν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή