facebook pixel

«Πρώτα σημάδια ανάπτυξης» στην ελληνική οικονομία

Προβλέπεται υποχώρηση της ύφεσης και την ανεργίας καθώς δημοσιονομική σταθεροποίηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βελτιώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης και την οικονομική ανάκαμψη.

Ανάπτυξη 0,6% το 2014 στην Ελλάδα προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αποδίδει την θετική εξέλιξη στην βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δημιουργώντας προσδοκίες για ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Η Κομισιόν κατέγραψε υποχώρηση της ύφεσης ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, με το τέταρτο τρίμηνο να περιορίζεται στο -2,6%, από -5,5% το πρώτο τρίμηνο. Καταγράφεται επίσης ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό, από την περασμένη άνοιξη, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. 

Συνολικά, η ύφεση το 2013 αναμένεται να συρρικνωθεί  στο -3,7%, χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις της Επιτροπής το περασμένο φθινόπωρο -4%.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Ιανουάριο του 2014, χάρη στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ ο δείκτης αγοραστικής δύναμης ξεπέρασε «το επίπεδο 50», για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. 

Παράλληλα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της ΕΤΕπ, με την επανέναρξη μεγάλων προγραμμάτων υποδομής (π.χ. αυτοκινητόδρομοι), αναμένεται πως θα περιορίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις το 2014. Υποστηρικτικό ρόλο θα έχουν επίσης η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Μέσω των εξαγωγών και των επενδύσεων, αναμένεται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι 0,6%. 

Η Επιτροπή προβλέπει πως η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, παράλληλα με το διαθέσιμο εισόδημα, αν και σημειώνεται ότι «η μείωση των τιμών αντιστάθμισε μερικώς τις πρόσφατες μισθολογικές προσαρμογές».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος αναμένεται να κερδίσει έδαφος το 2015, χάρη στις επενδύσεις και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ανάκαμψη στις χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να τονώσει τις ελληνικές εξαγωγές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.  

Σε ό,τι αφορά την ανεργία η Επιτροπή εκτιμά ότι θα φτάσει στο 27,3% το 2013.  Η Επιτροπή εκτιμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω των μισθολογικών μεταρρυθμίσεων, τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης που έχουν ανακοινωθεί, καθώς και η αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων, θα μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας από το 26% το 2014 στο 24% το 2015. 

Σχετικά με τις τιμές καταναλωτών, η Επιτροπή σημειώνει ότι μειώθηκαν οριακά κατά 0,9% το 2013 και προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 0,6% το 2014, γεγονός που «αντανακλά την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων».  Σύμφωνα με την Επιτροπή, «καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα κερδίζει έδαφος, αναμένεται ελαφριά αύξηση των τιμών, κατά 0,2% το 2015».

Κίνδυνοι απόκλισης από την εφαρμογή των μέτρων και προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση των προβλέψεων

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα κλείσει στο -2,3% του ΑΕΠ το 2013 και θα μειωθεί στο -1,8% το 2014 και στο -1,6% το 2015. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το ενδεχόμενο αποκλίσεων στην εφαρμογή των πολιτικών, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Η Επιτροπή τονίζει ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, βάσει των στοιχείων που θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 11 Μαρτίου, σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Επιτροπή τονίζει ότι «η κατάσταση βελτιώνεται».  Συγκεκριμένα, τονίζει ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8% υψηλότερο σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση έχει το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (11% του ΑΕΠ), καθώς και «οι υψηλές μεταβιβάσεις που προήλθαν από τα κράτη-μέλη και οι οποίες αναλογούν στα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες».

Τέλος επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής εκπονούνται υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής για το 2014 και το 2015, «μέσα από τα μέτρα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση στην τρέχουσα αξιολόγηση». Το δημοσιονομικό χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο το 2013, στο 177,3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 θα μειωθεί στο 177% του ΑΕΠ, το 2015 στο 171,9% του ΑΕΠ και μετά το 2015 θα μειώνεται με πιο αυξημένους ρυθμούς.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή