facebook pixel

Η Δύση επιδιώκει την ανόρθωση της ουκρανικής οικονομίας μέσω του ΔΝΤ

Μετά την αιματηρή αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία της Ουκρανίας, Ευρώπη και ΗΠΑ προσφέρονται να συνδράμουν -τόσο με απευθείας βοήθεια όσο και μέσω ΔΝΤ- στη βελτίωση της οικονομίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα επιχειρούν να προλάβουν τα σχέδια της Μόσχας για ανάμειξη στο Κίεβο.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του, υποστηρίζοντας ότι η αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες —κυρίως της Δύσης— συνιστά «παρεκτροπή» και εξέφρασε επιφυλάξεις για την δυνατότητα το Κρεμλίνο να συνομιλήσει με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ». Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Ντ. Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της οποίας του υπογράμμισε «την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση» στην Ουκρανία, αλλά και «τη σημασία» να διασφαλιστεί η «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, όπως ανακοινώθηκε από το Παρίσι. Ο Φτ. Ολάντ τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ώστε να προχωρήσει ο οικονομικός εκσυγχρονισμός της χώρας» και κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με την ΕΕ  σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να χορηγήσουν χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την αποπομπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Όπως τονίστηκε η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της.

Ηδη το ΔΝΤ, όπως και πολλές χώρες, έχει προσφερθεί να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία, κατά τη συζήτηση του θέματος στη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) στο Σίδνεϊ.

Ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Και για το λόγο αυτό Ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 25,4 δισεκ. ευρώ για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.

Επίσης ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή