facebook pixel

Σε έξι μέτωπα κρίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Δεύτερη μέρα διαπραγματεύσεων η σημερινή, με τη συνάντηση των δανειστών με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας στα ανοιχτά ζητήματα μέχρι την Πέμπτη.

Πάντως όσον αφορά στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και κατ' επέκταση στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί, μετά την άκρατη αισιοδοξία των προηγουμένων εβδομάδων φαίνεται τώρα να παγιώνεται μια επιφυλακτικότητα καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και την Δευτέρα δήλωσε ότι δεν αμφισβητούνται μεν, τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά ότι το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος θα αρχίσει να συζητείται αφού «πρώτα έχουμε κατασταλάξει με την τρόικα για το κλείσιμο του 2013 και για το πού είμαστε το 2014». Καθώς, η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ εξετάζουν ακόμη στο εάν θα ενταχθούν στο 2013 ή στο 2014, κάποιοι κωδικοί εσόδων, όπως τα έσοδα από αυτοκινητόδρομους, κονδύλια του ΠΔΕ, κονδύλια από τον χώρο της υγείας, κ.λπ. 

Πιο αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αφού σπεύδουν να επισημάνουν με έμφαση, ότι οι καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2013, «έκλεισαν» ουσιαστικά το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και, κατ' επέκταση, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για το 2014. Μάλιστα, προσθέτουν, επίσης με έμφαση, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» όσον αφορά στο πλεόνασμα.

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης

Στα διαπραγμάτευση με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση εντοπίζεται στα:

 • Δημοσιονομικά μεγέθη.
  • Το κλείσιμο του 2013
  • Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι, παρόλο που η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του carry over, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς «η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014»
  • Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο
  • Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που θα επέλθουν με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, ιάννη Βρούτση).
 • Γενικότερα εργασιακά ζητήματα. Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου
 • Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη). Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο 2ο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου
 • Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
 • Νομοθετικές παρεμβάσεις.
  • Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων

Στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν υπέρ της υιοθέτησης του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, με λίγες τεκμηριωμένες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου η τρόικα «δεν απέρριψε τίποτε, αλλά και δεν έκανε τίποτε δεκτό», που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση επί των θεμάτων που θέτει ο ΟΟΣΑ, για τα οποία η κυβέρνηση είτε δεν δέχεται να αλλάξει το καθεστώς είτε προτείνει διαφορετικές ρυθμίσεις, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επίμαχες ρυθμίσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η τρόικα έθεσε σήμερα επιπλέον στο τραπέζι ζήτημα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων καθώς και νέων παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών (ΚΤΕΛ, υπηρεσίες σοφέρ) τα οποία επίσης δεν δέχεται η κυβέρνηση. Για μεν τους φόρους το θέμα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών ενώ για τα θέματα μεταφορών επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί συνόλου 329 η κυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τις ρυθμίσεις που προτείνονται και οι υπόλοιπες (περίπου 50) απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Για το γάλα η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την θέσπιση νέας κατηγορίας γάλακτος, διάρκειας 1-2 ημερών προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η τοπική βιομηχανία ενώ για το γάλα χαμηλής παστερίωσης η διάρκεια να ορίζεται από τη βιομηχανία ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας της πρώτης ύλης. Οι επιφυλάξεις της τρόικα στηρίζονται στο ενδεχόμενο το γάλα ημέρας να δημιουργήσει καθεστώς προστασίας. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι δεν τίθεται θέμα παρασκευής γιαούρτης από γάλα σκόνη. Για τα βιβλία η κυβέρνηση προτείνει διατήρηση της ενιαίας τιμής μόνο για την πρώτη έκδοση και εξαίρεση από αυτήν για τα σχολικά βιβλία, τα ξενόγλωσσα, τα λεξικά και γενικά ό,τι δεν θεωρείται λογοτεχνία. Για τα φάρμακα η πρόταση προβλέπει μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων, με δυνατότητα μόνο εκπτώσεων και όχι υπέρβασης της ανώτατης τιμής. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα επιμένει κυρίως στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς που περιλαμβάνει το ιδιοκτησιακό, τις αλυσίδες φαρμακείων, κλπ. και όχι μόνο στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ. Η κυβέρνηση απορρίπτει επίσης τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των προσμίξεων στο ελαιόλαδο. Η πλειονότητα των αλλαγών, όταν οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις θα θεσπιστούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ ορισμένα μέτρα θα περιληφθούν στα νομοσχέδια για τις αδειοδοτήσεις, τα logistics και το υπαίθριο εμπόριο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:

 • Οι επαγγελματικές μισθώσεις για τις οποίες η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη θέσπιση τριετούς ελάχιστης διάρκειας.
 • Το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο η τρόικα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Χατζηδάκης. Η τρόικα επιφυλάσσεται για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν κρατικές ενισχύσεις. Η ελληνική θέση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί το κόστος της ενέργειας να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και επίσης ότι δεν μπορεί μια χώρα με 27 % ανεργία να θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.
 • Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τέλος το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων για το οποίο δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως επίσης για τη διαδικασία συγκρότησης του επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από το ΠΔΕ και διεθνείς επενδυτές και για τη διαδικασία υλοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εργασίας

Σήμερα η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν το θέμα της αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά και το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή