facebook pixel

Η Ουκρανία γυρίζει σελίδα - Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς

Μέσα σε μόλις 24 ώρες και πριν η Ουκρανία προλάβει να μετρήσει τους νεκρούς της, αλλάζει την πολιτική ηγεσία της και τον πολιτικό προσανατολισμό της αποστρέφοντας το πρόσωπο από τη Μόσχα και στρέφοντας το βλέμμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Με διαδικασίες εξπρές έγινε η αποφυλάκιση της Γιούλιας Τιμοσένκο και ο διορισμός του στενού συνεργάτη της, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη θέση του προσωρινού προέδρου ενώ οι νέοι κυβερνώντες, με έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, καθαίρεσαν τους σημαντικότερος ρωσόφιλους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.

Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα. Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός. 

Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη». Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.

Ο Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, ως σήμερα ο πιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Γιανουκόβιτς, επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη, άδεια κρατικά ταμεία και να «ατιμωθεί ο λαός της Ουκρανίας».

Στο διπλωματικό επίπεδο η Ουκρανία έχει πλέον προσανατολιστεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ηγέτιδες χώρες της οποία σπεύδουν να εγγυηθούν την ακεραιότητα της έναντι ενδεχόμενης ρωσικής επιβουλής. 

Η Βρετανία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον της να επιδιώξει μια επέμβαση στην «πολύπλοκη κρίση» που συνταράσσει την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θέλει να συνεισφέρει σε ένα διεθνές οικονομικό πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τη στήριξη της «απελπιστικά δύσκολης» κατάστασης της ουκρανικής οικονομίας.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας αυτής, που αριθμεί 46 εκατ. Κατοίκους. Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο.

Η πρώην πρωθυπουργός και ηγετική φυσιογνωμία της Πορτοκαλί Επανάστασης, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί από το 2011, μόλις αποφυλακίστηκε συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και «πολύ σύντομα» πρόκειται να συναντηθούν.

Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Επίσης ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει την χώρα να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Το κέντρο του Κιέβου, που είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη ύστερα από τρεις μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, δείχνει να ανακτά τους κανονικούς του ρυθμούς ενώ ακόμη και στην εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, είναι διάχυτη η αίσθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της περισυλλογής καθώς συγκεντρώνονται πολίτες με λουλούδια στα χέρια, φωτογραφίζοντας τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια. Τα καταστήματα της περιοχής, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν και πάλι.

Ωστόσο η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση. Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη σύνοδο της G20 στο Σίδνεϊ: "Πολλές χώρες συμφώνησαν να προσφέρουν την στήριξή τους" στη χώρα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε απόψε η ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου Ολεξάντερ Τουρσίνοφ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται ωστόσο να επιχείρησε χθες να διαφύγει στη Ρωσία αεροπορικώς αλλά εμποδίστηκε από τους συνοριακούς φρουρούς. 

Καταζητείται για μαζικές δολοφονίες ο Γιανουκόβιτς

Η Ουκρανία γυρίζει σελίδα - Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταζητείται επισήμως από την ουκρανική αστυνομία για μαζικές δολοφονίες, ανακοίνωσε ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών στο Κίεβο στη σελίδα του στο Facebook.

"Έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς και άλλα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για αυτό καταζητούνται", σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας και μετακινείτο με αυτοκίνητο. Αναχώρησε χθες το βράδυ φορώντας κουκούλα από ιδιωτική κατοικία στην Κριμαία μαζί με συνεργάτη του προς άγνωστη κατεύθυνση, ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή