facebook pixel

Με την στρατηγική της «μιας πολιτικής» κατέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση

Ενιαία γραμμή στα μείζονα θέματα των συζητήσεων με την τρόικα, που ξεκινούν σήμερα, συμφώνησε το κυβερνητικό επιτελείο σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το απόγευμα της Κυριακής, στο υπουργείο Οικονομικών.

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πολυγλωσσίας και δημόσιων διαφωνιών, αποφασίστηκε να υπάρχει μια και κοινή πολιτική στάση για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, «θα απομένει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχοντας απέναντι της την τρόικα η οποία ζητά εφαρμογή στο 100% των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικής πλευράς οι όποιες παρεμβάσεις στα θέματα αυτά, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα απαντήσει στις προτάσεις της τρόικας με τις οποίες διαφωνεί, όχι με μέτρα αντικατάστασης αλλά με ξεχωριστές παρεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε δική της  ατζέντα διαρθρωτικών μέτρων. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αντίστοιχα παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων είναι το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων, και η αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί σε συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από σύσκεψη που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,  εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών. 

Το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα ακολουθήσει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. 

Οι εκκρεμότητες στα εργασιακά

Τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή και αναμένεται να τεθούν, είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να γίνουν οι απολύσεις πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων και το αποτέλεσμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Πρακτικά, από το 1983 που θεσμοθετήθηκε η διαδικασία αυτή με το νόμο 1387/83, δεν έχει υπάρξει έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό για ομαδικές απολύσεις. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει κατά το παρελθόν την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας (άσκηση «βέτο») του υπουργού Εργασίας πρακτική που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει με εξαίρεση την Ολανδία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι η νέα διαδικασία ομαδικών απολύσεων θα είχε θεσμοθετηθεί έως το τέλος του 2013 μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων είχε συμφωνήσει σε ένα βασικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Σε περιπτώσεις απολύσεων άνω του επιτροπομένου ορίου θα απαιτείται η έγκριση του ΑΣΕ και όχι του αρμόδιου υπουργού, με βασικό κριτήριο την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης που ζητεί τις απολύσεις, ενώ προβλέπονται προστατευτικές διαδικασίες όπως, κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που πρόκειται να αποληθούν, ρήτρες επαναπρόσληψης και σχέδιο αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων από την απώλεια των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της αφαίρεσης 3,9 ποσοστιαίων μονάδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, έως και το 2016. Αναζητούνται όμως τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα ασφαλιστικά ταμεία το οποίο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκτιμούν στα 700 εκατ. ευρώ, ανά έτος. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το κενό αυτό μπορεί εν μέρει να καλυφθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει διατυπώσει την άποψη ότι «με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακος για τις επιχειρήσεις αλλά και το γενικότερο νοικοκύρεμα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη μείωση διοικητικών βαρών και κατά συνέπεια του κόστους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις».

Οι υπουργοί «έστησαν» τον πρωθυπουργό

Στα πολιτικά παραλειπόμενα της σύσκεψης της Κυριακής περιλαμβάνεται το γεγονός, που προκάλεσε έκπληξη και πολιτικά σχόλια, ότι ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών περίπου μια ώρα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα της σύσκεψης και επί περίπου 15΄περίμενε έξω από το γραφείο τού υπουργού Οικονομικών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή