facebook pixel

Συνεχίζεται ο σάλος από την κολοσσιαία απάτη ΜΚΟ σε βάρος του Δημοσίου

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από την πρωτοφανή απάτη εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, με βιτρίνα ΜΚΟ «διεθνούς ακτινοβολίας» και εμπλεκόμενους ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους, η οποία ήρθε στο φως από την ΕΛΑΣ. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης και η αποναρκοθέτηση μίας και μόνης νάρκης, στον Λίβανο.

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ εμπλεκομένων, σχηματίστηκε μετά τις αποκαλύψεις για την απάτη σε βάρος του Δημοσίου από την ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», ενώ ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Κώστας Τζεβελέκος, έχει προφυλακιστεί από την περασμένη Παρασκευή.

Τι έφερε στο φως η έρευνα

Η απάτη αφορά στη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι οκτώ άτομα, από τα οποία έχει συλληφθεί μόνον ο ιθύνων νους της απάτης και πρόεδρος της ΜΚΟ, Κώστας Τζεβελέκος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με 9.000.000 ευρώ από την ΥΔΑΣ, την περίοδο 2000-2004, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στον Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας. Στην πραγματικότητα, το σύνολο της χρηματοδότησης φέρεται να εκταμιεύτηκε παράνομα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας, το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, το δε υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της ΜΚΟ, τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.

Τα στελέχη της ΜΚΟ, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα, εμφάνιζαν ως δήθεν δωρεές προς την οργάνωση χρήματα που υποτίθεται ότι είχαν νωρίτερα διαθέσει ως αμοιβές σε εργαζομένους. Τα συγκεκριμένα ποσά δεν καταχωρίζονταν στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης, αλλά αντίθετα παρουσιάζοντας ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση. 

Επιπλέον, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς τη ΜΚΟ διοχετεύονταν στην κάλυψη δαπανών, που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά για ενοικίαση γραφείων της Οργάνωσης στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου του προέδρου.

Σχετικώς, η εφημερίδα Ροδιακή, σε εκτενές ρεπορτάζ της, παρουσιάζει την πολυτελή ζωή του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, ο οποίος ζούσε στη Ρόδο τα τελευταία 9 χρόνια. Διέμενε σε έπαυλη, αξίας 800.000 ευρώ, στους πρόποδες της Φιλερήμου, κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα, είχε ιδιωτική φρουρά και ακριβά πιστόλια. 

Να χυθεί άπλετο φως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να χυθεί άπλετο φως στις επιχορηγήσεις της τελευταίας 15ετίας και η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το σκάνδαλο αυτό δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς αδιαφανών επιχορηγήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και βολέματος των «ημετέρων», που επί χρόνια συντηρούσε ο δικομματισμός.

Το ΚΚΕ είχε ζητήσει έρευνα για τις ΜΚΟ από το 2001

Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που το 2001 είχε ζητήσει έρευνα για τις ΜΚΟ, σύμφωνα με την Λιάνα Κανέλλη, ενώ ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδο για το θέμα των ναρκών. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «στις 13 Δεκεμβρίου 2003 η εφημερίδα Ριζοσπάστης αποκάλυπτε ότι πρόκειται για την ΜΚΟ ΙΜΙ, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου 2003 επανήλθε με περισσότερα στοιχεία». 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «από τις αποκαλύψεις του Ριζοσπάστη προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στην χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρίες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή είχε συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο σήμανσης ναρκοπεδίων στον Έβρο. Τέλος, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της εκείνη την περίοδο, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες».

Η θέση του Γιώργου Παπανδρέου

Στην υπόθεση εμπλέκονται κορυφαίοι συνταξιούχοι και εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων, ο Άλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι εκτίθενται όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν και ότι ο ίδιος έβαλε τάξη στις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Διαβάστε την αναλυτικά εδώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σερβία, ο οποίος τόνισε ότι είναι «λυπηρό αν εμπλέκονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. Φυσικά οι υπάλληλοι αυτοί θα τεθούν σε αργία αν αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί».

Βίντεο-ντοκουμέντο από επίδειξη αποναρκοθέτησης της ΜΚΟ το 2002

Εν τω μεταξύ, βίντεο-ντοκουμέντο από επίδειξη αποναρκοθέτησης που οργάνωσε το 2002, στον Λίβανο, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ, Κώστας Τζεβελέκος, για να αξιώσει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε χθες ο ΑΝΤ1. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η αποναρκοθέτηση ήταν μόλις ενός τετραγωνικού μέτρου και πραγματοποιήθηκε, προφανώς, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επισκεπτόταν επισήμως την χώρα για επαφές με τον Πρόεδρο Χαρίρι».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, προφυλακισμένος σήμερα Κώστας Τζεβελέκος, γνωρίζοντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία συνοδεύεται από κάμερες, είχε οργανώσει και ελεγχόμενη έκρηξη μίας και μόνης νάρκης.

Μόνο για την αποναρκοθέτηση της περιφέρειας Ναμπατίγια στο Νότιο Λίβανο, και μέσα σε διάστημα μόλις 2 ετών, το 2002 και το 2003, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δειθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» χρηματοδοτήθηκε με 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή