facebook pixel

Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων

Μετά το προσωρινό κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ για διάστημα 30 ημερών, για την μετάβαση τους στον νέο φορέα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας.

Οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα απενεργοποιηθούν για το διάστημα των 30 ημερών, που τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά.


Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.


Σχετικά με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στις επιτροπές των οποίων συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Επίσης, με νόμο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί μέχρι και τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας, ενώ προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.


Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά πιθανώς να υπάρξουν αποχωρήσεις καθώς οι γιατροί θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου, και υπογραμμίζεται ότι, για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των γιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.


Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι έχει ζητήσει να μην υπάρξει καμία παρέμβαση της αστυνομίας μετά την απόφασης του προσωπικού να μην παραδώσουν τα πολυιατρεία και πρόσθεσε ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει.


Το βράδυ της Δευτέρας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο σχετικός νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ, τη μετατροπή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, και την ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
«Για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς-μέλη του «να αναστείλουν τώρα τις συμβάσεις τους, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται και να συνταχθούν, ολοι μαζί, σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις».


Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη στις 13:00 στην Πανιατρική-Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας 39).

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή