facebook pixel

Μηνύματα αισιοδοξίας για έξοδο από την κρίση

Με τις διαβεβαιώσεις, που έδωσε από το Αγιον Ορος, ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τις μέρες της δοκιμασίας αλλά και τις πολιτικές δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα για πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5 δισ. ευρώ και για για είσοδο της χώρας μας σε «ενάρετο κύκλο», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σφράγισε με μηνύματα αισιοδοξίας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αυτοδιοικητική αναμέτρηση και τις ευρωκάλπες.

Σε χαιρετισμούς και αντιφωνήσεις σε Μονές της Αγιορείτικης Πολιτείας, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στην κρίση που περνά η χώρα και στις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός τονίζοντας: «Περάσαμε και περνάμε δύσκολες ώρες. Αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μεγάλες θυσίες μας ζητήθηκαν, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε βαθιά στο νου μας Ορθοδοξία και γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά. Και η πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιο Όρος».

Την ίδια ώρα στο «Βήμα της Κυριακής» δημοσιευόταν δηλώσεις του πρωθυπουργού στις οποίες ανέφερε ότι το πλεόνασμα ξεπερνά το 1,5 δισ. Ευρώ και πως «τo επίσημο, μεγάλο και πρόωρο πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή του στην κοινωνία, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψη, η ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές θα γίνουν μέσα στη φετινή χρονιά. Και όλα μαζί θα συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας. Μιας νέας Ελλάδας.»

Ο Αντ. Σαμαράς τονίζει ότι τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιο απ' ότι πέρυσι και η τάση συνεχίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και επισημαίνει: «βγήκαμε από τους φαύλους κύκλους και μπαίνουμε σε ενάρετο κύκλο».

Υπογραμμίζει πως μετά την καταπολέμηση της ανεργίας, η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά του είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται προσοχή να μην επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Κάνει λόγο για μείωση των φόρων λογιστικά- δηλαδή μείωση των φορολογικών συντελεστών και στον ΦΠΑ και στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και στη φορολόγηση κερδών. Προσθέτει όμως ότι «αυτό θα προχωρήσει μόνο σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια». Σημειώνει όμως ότι θα υπάρξει και ταμειακή μείωση των φόρων όπως στα ακίνητα που από το 2013 έως το 2016 θα φτάσει το 38%. Όλα αυτά, όπως λέει, μπορούν να γίνουν σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τους στόχους για δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αναφέρει ότι η ανάπτυξη έρχεται πιο γρήγορα απ' όσο προβλέπει το πρόγραμμα και σημειώνει πως «ως τα τέλη της φετινής χρονιάς η βελτίωση θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η πρόταση του ότι θα «σκίσει τα μνημόνια και θα αμφισβητήσει το χρέος αποτελεί αναγγελία εθελοντικής χρεοκοπίας και προσθέτει: Την ώρα που φθάσαμε στην όχθη του ποταμού πάνε να μας ξαναρίξουν στα βαθιά για πνίξιμο. Αυτό μας λένε. Δεν είναι απλώς "λάθος". Είναι παράκρουση».

Εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και δεν θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές και προσθέτει «βγαίνουμε από την κρίση! Κάθε μέρα θα το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι! Γιατί να κάνουμε εκλογές τώρα, αφού αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και μεθαύριο ακόμα καλύτερα;».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή