facebook pixel

Θύελλα αντιδράσεων για τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις

ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δυσαρεστημένος είναι ο εμπορικός κόσμος από τις εξελίξεις στις εμπορικές μισθώσεις, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει:

«Η εξέλιξη για τις νέες επαγγελματικές μισθώσεις, σαφώς και δεν ικανοποιεί τον εμπορικό κόσμο, αφού σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο της χώρας μας η περίοδος απόσβεσης μιας επένδυσης είναι τα πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε αυτός ο χρόνος να υπερκαλύπτεται και να προστατεύει τον συνεπή επιχειρηματία. Προσπαθήσαμε με πολλά επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι η πρότασή μας για 6 χρόνια αντί της πλήρους κατάργησης θα ήταν μία γενναία και αποδεκτή μείωση της 12ετίας, των παλαιών μισθώσεων, αλλά μάταια.

Η τριετία μπορεί να είναι μια μέση λύση μεταξύ Υπουργείου και Τρόικας, αλλά δεν μας δικαιώνει.

Η ΕΣΕΕ προτίθεται να δημιουργήσει υπηρεσία φιλικού διακανονισμού χρησιμοποιώντας το θεσμό της Διαμεσολάβησης και να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να υλοποιήσει παλαιότερη πρότασή της για την ενίσχυση των επιτροπών της Περιφέρειας που θα επιλύουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις».

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις μισθώσεις, ζητά ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς.

«Η τροπολογία αυτή βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Καββαθάς. Στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες πασχίζουν να επιβιώσουν στη κρίση και να μην βάλουν λουκέτο έρχεται να προστεθεί η ανασφάλεια. Ανασφάλεια και για τις παλιές επιχειρήσεις αλλά και για τις νέες».

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι με αυτή τη τροπολογία εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι η πρόβλεψη για τριετή διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων δεν λαμβάνει καν υπόψη τα 5 χρόνια που δικαιολογεί η εφορία για την απόσβεση μιας επένδυσης.

«Αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, κατέληξε ο κ. Καββαθάς θα πρόκειται ακόμη για μια ευθεία βολή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πασχίζουν μέρα με τη μέρα να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν τόσο οι ίδιοι όσο και η ελληνική οικονομία».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων, που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, όπου περιλαμβάνεται και η καθιέρωση τριετούς ελάχιστης διάρκειας για τις νέες εμπορικές μισθώσεις, ανακοινώνει τα εξής:

«Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας έχει διαμορφώσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι μεταβολές του καθεστώτος της επαγγελματικής στέγης, επιφέρουν ένα ακόμη μεθοδευμένο χτύπημα στην επιχειρηματικότητα.

Ενώ το αναμενόμενο θα ήταν η προστασία της επαγγελματικής στέγης και η προώθηση της συνεννόησης και της καλής συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής αποχής επενδύσεων από την επιχειρηματικότητα, που φυσικά δεν θα ρισκάρει να επενδύσει κεφάλαια σε χώρους, για τους οποίους προστατεύεται μόνο για 3 χρόνια.

Δυστυχώς η μη υιοθέτηση της ρεαλιστικής και δίκαιης πρότασης των 6 τουλάχιστον χρόνων στις νέες επαγγελματικές μισθώσεις επιτείνει το πρόβλημα ανασφάλειας και δυστυχώς ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες επενδυτικών σχεδιασμών και δραστηριοτήτων».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή