facebook pixel

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο. Παγκοσμίως, 250.000 παιδιά καλούνται κάθε χρόνο να νικήσουν τη νόσο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations - ICCCPO), στις 15 Φεβρουαρίου, κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους).

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, συνήθως από λευχαιμία. Η λευχαιμία αναπτύσσεται στον μυελό των οστών. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, οι πιθανότητες ίασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Τα παιδιά αυτά, ωστόσο, έχουν ως μόνη επιλογή τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η εύρεση δότη μυελού των οστών είναι πολύ δύσκολη, αφού τα δύο άτομα (ασθενής - δότης) πρέπει να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους - γεγονός εξαιρετικά σπάνιο. Και αν για το ένα τέταρτο των ασθενών το συμβατό μόσχευμα βρίσκεται μέσα από την οικογένεια του, οι υπόλοιποι στρέφονται στις Δεξαμενές Δοτών, πρώτα της χώρας τους και μετά την παγκόσμια.

Στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών είναι εγγεγραμμένοι 20 εκατομμύρια εθελοντές! Και όμως, δεν βρίσκεται πάντα ο κατάλληλος δότης. Κάθε ασθενής, έχει περισσότερρες πιθανότητες, αν στην παγκόσμια δεξαμενή υπάρχει ισχυρή παρουσία ομοεθνών του εθελοντών. Αυτό γιατί οι γενετικές ομοιότητες της φυλής προσφέρουν μεγαλύτερη συμβατότητα μεταξύ των ατόμων.

Η Ελλάδα, όμως και παρά τις μεγάλες ανάγκες, καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό στον κόσμο. Αιτία, σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη ενημέρωσης, τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η διαδικασία δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο, αφού γίνεται μόνο με αιμοοσία. Όσο για την καταγραφή ενός ατόμου στους καταλόγους των εθελοντών δοτών, χρειάζεται μόνο ένα δείγμα από το σάλιο του.

Παρόλα αυτά, η ελληνική εθνική δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των συμπατριωτών μας που ασθενούν. Αν στην Ελλάδα υπήρχαν 200 χιλιάδες εγγεγραμμένοι εθελοντές, οι Έλληνες ασθενείς που χρειάζονται μόσχευμα, θα μπορούσαν να το εξασφαλίσουν με πιθανότητα 80%!

Τι περιμένουμε λοιπόν; Ο καθένας από εμάς που μπορεί γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών και το πράττει, ίσως να είναι η διαφορά για ένα παιδί ή άλλον ασθενή που πάσχει από λευχαιμία να δει το αύριο με αισιοδοξία και να νικήσει τη νόσο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Δίνοντας λίγο αίμα, μπορείτε να σώσετε μια ζωή! Μπείτε στο www.xarisezoi.gr ή καλέστε στο 2610 327730 (Δευτ. - Παρ.: 9:00-17:00) για να μάθετε πώς μπορίτε κι εσείς να γίνετε εθελοντές δότες, για να γίνει η λευχαιμία παρελθόν.

Το Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και στηρίζει τη βιωσιμότητα του σε χορηγίες και δωρεές.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέλκυση και ενημέρωση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μέσα από τη λειτουργία ενός αρμόδιου κέντρου το οποίο δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και εγγραφή πολιτών στην Εθνική Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών και, κατΆ επέκταση, στην αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW).

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή