facebook pixel

Άρρεν, θήλυ Ή Χ: Επιλογή "τρίτου φύλου" στα πιστοποιητικά γέννησης επιτρέπει η Γερμανία

Η Γερμανία από αύριο, 1η Νοεμβρίου, θα γίνει και επίσημα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εισαγάγει έναν τρίτο, "απροσδιόριστο" χαρακτηρισμό φύλου, για να χρησιμοποιείται στα πιστοποιητικά γεννήσεως.

Η δυνατότητα επιλογής "κενού", αντί για τις τυπικές επιλογές "άρρεν" και "θήλυ", στα πιστοποιητικά γεννήσεως, θα είναι διαθέσιμη από αύριο, την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου, στη Γερμανία, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Δημιουργείται, έτσι, μία κατηγορία "απροσδιόριστου φύλου" στο δημόσιο μητρώο.

Η νομοθετική αλλαγή δίνει το δικαίωμα στους γονείς να επιλέξουν να μην προσδιορίσουν το φύλο του παιδιού τους, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο σε όσα παιδιά γεννιούνται με χαρακτηριστικά και των δύο φύλων να επιλέξουν, αργότερα στη ζωή τους, αν επιθυμούν να γίνουν άντρες, γυναίκες ή να παραμείνουν στη νέα κατηγορία.

Η Γερμανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει αυτή την επιλογή, την οποία τοπικά μέσα χαρακτήρισαν επαναστατική. Το περασμένο καλοκαίρι, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε παρόμοιες νομικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον διαχωρισμό των φύλων.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό σύστημα, σε όλα τα προσωπικά έγγραφα, κάθε άτομο μπορεί να επιλέξει μία τρίτη κατηγορία φύλου, ανεξάρτητα από το αν έχει ή δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου ή ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Spiegel.

Η αλλαγή στον γερμανικό νόμο έχει ως στόχο να αφαιρέσει την πίεση που αισθάνονται οι γονείς παιδιών με χαρακτηριστικά και των δύο φύλων, να αποφασίζουν υπερβολικά νωρίς, για την πραγματοποίηση αμφιλεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων καθορισμού φύλου σε νεογέννητα, αναφέρει το AFP.

Παραμένουν, ωστόσο, κάποια ερωτήματα, εν όψει της εφαρμογής του νόμου. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα δημόσια έγγραφα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το AFP, από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας αφήνεται να εννοηθεί ότι, σύντομα, θα επιτρέπεται η επιλογή ενός Χ, στα γερμανικά διαβατήρια, στη θέση του φύλου.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα των διαφυλικών και ερμαφρόδιτων ατόμων υποδέχτηκαν θετικά την νομοθετική αλλαγή, αλλά τονίζουν ότι θα χρειαστούν και άλλες ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε τα παιδιά που γεννιούνται χωρίς σαφή αρσενικά ή θηλυκά χαρακτηριστικά, να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε 1500 με 2000 γεννήσεις γεννιέται ένα άτομο με χαρακτηριστικά και των δύο φύλων, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, αλλά αγνοείται λόγω των δυσκολιών αναγνώρισης του ερμαφροδιτισμού, σε αρκετές περιπτώσεις. Ο νέος νόμος έχει στρέψει, ήδη, την προσοχή σε αυτή την μικρή πληθυσμιακά ομάδα. 

Ορισμένοι, πάντως, αναφέρει το ρεπορτάζ του AFP, φοβούνται ότι η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Αναφέρουν ότι η εκπαίδευση γονέων, δασκάλων και γιατρών, γύρω από τη ζωή των ατόμων χωρίς σαφή χαρακτηριστικά φύλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή διακρίσεων.

Για του λόγου το αληθές, έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2012, για πιθανές αλλαγές στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αναφέρει ότι οι διακρίσεις κατά των τρανς και ερμαφρόδιτων ατόμων παραμένουν "ανεξέλεγκτες σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή