facebook pixel

Ποιο ψάρι δίνει ...ρυθμό στην καρδιά σας;

Τρώγοντας τόνο δύο φορές την εβδομάδα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά το ένα τρίτο, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, όπως ο φρέσκος τόνος και ο σολομός, προστατεύουν από την ανάπτυξη απρόσμενων και δυνητικά θανατηφόρων αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό. Τα λίπη αυτά συνδέονται επίσης με μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Από μια ακόμα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον σε ηλικιωμένους προέκυψαν παρόμοια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα φάνηκε να υπάρχει κατά 50 % χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιακής νόσου μεταξύ εκείνων που έτρωγαν τόνο τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τόνο λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Ο τόνος κάνει καλό στην καρδιά σας!
Ο τόνος κάνει καλό στην καρδιά σας!

Οι ευεργετικές επιπτώσεις από την κατανάλωση ψαριών  ίσχυαν μόνο όταν τα ψάρια ήταν ψητά ή στη σχάρα. Το τηγανητό ψάρι δεν φάνηκε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σκοτώνουν έναν στους πέντε άνδρες και μία στις οκτώ γυναίκες.

Σύμφωνα και με παλαιότερες έρευνες τα παχιά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγκες και ο σολομός, αποτελούν πολύ καλές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει βρεθεί ότι βοηθούν σημαντικά στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή