facebook pixel

Η Τρόικα απαιτεί και το ..."σακούλι αδειάζει, φασούλι το φασούλι"

Όλο και περισσότερα ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση με την απόσταση να μεγαλώνει αντί να μικραίνει.

Μεγαλώνει αντί να μικραίνει η απόσταση μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης, αφού οι δανειστές κάθε μέρα που περνάει απαιτούν όλο και περισσότερα μένοντας έτσι η τρόικα αμετακίνητη στις απαιτήσεις της για νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, καθώς ο θησαυρός ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, αποδείχθηκε άνθρακες.

Το ζήτημα που εγείρεται πλέον, δεν είναι μόνο η υφιστάμενη διαφορά, στο μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και οι καινούργιοι λαγοί που τραβούν διαρκώς από το καπέλο οι δανειστές. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές ενημέρωσαν, ότι η τρύπα στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, δεν είναι 250 εκατ. ευρώ όπως εκτιμά η κυβέρνηση, αλλά 400 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα επιπλέον 150-200 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι και οι συντελεστές του νέου Φόρου είναι χαμηλότεροι αλλά και από το ότι θα ισχύσει παράλληλη κλίμακα για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τη Τρόικα χαμηλώνει το πήχη της εισπραξιμότητας στο 77% αντί του 83% που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Πάντως, η τρύπα του Φόρου Ακινήτων δεν ήταν, όμως, το μοναδικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς το κλίμα από το πρωί της Δευτέρας ήταν βαρύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων έκαναν ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω, καθώς ενώ έκλεινε ένα θέμα, ξαφνικά άνοιγαν δύο άλλα και είναι ενδεικτικό ότι έβαλαν στο τραπέζι ακόμα και την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στους απόστρατους, παρά το ότι είχε υπάρξει συμφωνία εξαίρεσης τους από το καλοκαίρι με αντάλλαγμα τη παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε η τρόικα να αποχωρήσει από την Αθήνα για το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου, έχοντας στα χέρια της την έκθεση προόδου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της προγραμματισμένης τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup για το 2014. Η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ 2014

Τεράστια είναι, επίσης, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά στην εκτίμηση εσόδων από την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, αφού ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει 700εκ.€, η Τρόικα θεωρεί ότι το άμεσο όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά, δε, στο «πακέτο» Βρούτση, η Τρόικα δέχεται με το ζόρι 500 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ που κοστολογούσε αρχικά το υπουργείο Εργασίας τη δέσμη μέτρων για την εισφοροδιαφυγή.

Η απόλυτα αρνητική στάση των κυρίων Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ, κατα τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων χθες, προκάλεσαν αρχικά αμηχανία και στη συνέχεια, αναστάτωση το οικονομικό επιτελείο, καθώς πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν ότι "δεν δείχνουν καμία διάθεση να κλείσουν κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή